Over Biertainment

Foodpairing

Het (geslaagd) combineren van diverse gerechten en dranken
heet food-pairing. Het eerste waar mensen aan denken is wijn.
Onbekend maakt onbemind. Bier is geschikter voor food-pairing dan wijn. Dit omdat bier drie basissmaken combineert (zoet, zuur en bitter),
waar wijn er maar twee (zoet, zuur) heeft. Dit houdt bijvoorbeeld in dat bier erg complementair en ook contrasterend kan werken met eten.
En dat kan mooie en onverwachte combinaties opleveren,
waar u nooit aan zou denken.

De laatste vijf jaar vindt er een verschuiving plaats waarbij bier volop gecombineerd wordt met gerechten en restaurants bier vaker toepassen in hun keuken.

Biertainment stelt bierkaarten samen, geeft advies over foodpairing en levert de bijpassende bieren bij uw etentje.

Frank Schout

Mijn fascinatie voor bier en eten heb ik al sinds mijn jeugd.
Koken was al vroeg een hobby van me. Om me daar verder in te verdiepen heb ik in het midden van de jaren ’90 bij Syntra West te Brugge de opleiding “traiteur” doorlopen, gevolgd door de specialisatie “gastronomisch koken”. In dezelfde periode hield ik mij ook bezig met bierbrouwen, alhoewel zich dat beperkte tot kant-en-klare bierkits. Een druk gezinsleven en baan maakten dat het bierbrouwen op een laag pitje kwam te staan.

Sinds begin 2013 ben ik parttime gids bij brouwerij “De Halve Maan” te Brugge, bekend van de Brugse Zot en Straffe Hendrik bieren.
Ik leid daar met veel plezier groepen rond. Om mijn kennis omtrent bier verder uit te breiden besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding tot Zytholoog (bierkenner) bij Syntra West te Brugge en heb die in juni 2015 met goed gevolg afgerond.

Onze bieren

In het voorjaar van 2014 ben ik weer begonnen met het brouwen van bier. Dit keer niet met kant en klare pakketten, maar als “vol-mout-brouwer”.
Dus dat betekent: schroten, maischen, filteren, koken en gisten, bottelen etc. Het hele proces van begin tot eind. Ik heb inmiddels een aantal bieren gebrouwen, waarvan “Tripel Jules” sinds november 2015 verkrijgbaar is in de horeca en handel.

Mijn nieuwste bier, “Saison Jane”, is verkrijgbaar sinds mei 2017. De naam zegt het al; het is een saison-bier, Frans voor seizoensbier. Saison-bieren werden voor het eerst gebrouwen in begin jaren 1900, voor de arbeiders tijdens het oogstseizoen. Het alcoholpercentage in deze bieren ligt over het algemeen wat lager, en door een wat hogere hoeveelheid hop zijn ze langer houdbaar en echte dorstlessers. Tegenwoordig worden saison-bieren het hele jaar door gebrouwen. “Saison Jane” is een fris biertje met een licht bittere afdronk door de hop.

De Aquila is latijn voor adelaar en was het belangrijkste veldteken van een Romeins legioen. Een duidelijke link met het Romeinse Rodanum. Door gebruik van aromatische hopsoorten, alsmede door toepassing van Dry-hopping, is de “Ipa Aquila” fris en fruitig in de neus en bitter in de afdronk. De bitterheid is niet direct overheersend, maar blijft in evenwicht met de zoete tonen. Pas bij de afdronk komt de subtiele bitterheid naar boven. De Ipa is vanaf april 2019 verkrijgbaar. 

Kun je niet wachten om dit nieuwe bier te proeven? Neem dan snel contact met ons op!